Hälsosam fika nyttig alternativ till vanlig fika 

 

 

1. Innehåller mycket näring 

Nötterinnehåller stora mängder E- vitamin och ​B-vitamin, bl.a. B9(folsyra)och B 6, samt är i likhet med rå choklad väldigt rika på mineraler som järn, kalium, magnesium, zink och koppar. Nötter innehåller också mycket fett som är bra för bland annat hjärnan. Och likaså hampafrön har ett fantastiskt innehåll av fettsyror, aminosyror och mineraler.

2. Bra för huden och andra kroppsdelar

Rå choklad och nötter är bra mot benskörhet och för huden samt kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och sänka det onda LDL-kolesterolet. Torkade frukter har mycket näring. När frukten torkas försvinner vattnet och näringsvärdena blir starkt koncentrerade. Torkade aprikoser till exempel innehåller mycket järn, och naturliga ämnen i körsbär kan lindra inflammatoriska tillstånd som t.ex. artrit och kardiovaskulära sjukdomar.  Och tranbär innehåller bland annat C- och D-vitamin, järn, zink, kalcium samt även ett ämne som heter PAC. PAC är ett ämne som hindrar bakterier från att få fäste i kroppen.

3 Ger energi och ökar koncentrationen

Frön och nötter är fulla av energi och näring. Valnötter har historiskt sett anses vara bra för minnet och koncentrationen. Enligt nyare rön innehåller valnötter även hormonet melatonin som motverkar fetma och som behövs för vår sömn. Valnötter är även bra för produktionen av serotonin. 

4 Hjälper dig att äta mindre och uppnå en naturlig vikt 

Nyttiga kakor innehåller mycket näring som en människokropp behöver och kan tillgodogöra sig utan att förlora för mycket energi på matsmältningen. Därför blir din kropp belåten med mindre portioner och du kommer att vara mer nöjd och effektiv på arbetet och när du tränar. Nötter innehåller energi och proteiner samt är bra att äta vid fysisk träning, särskilt efter träningen då kroppen behöver återhämta sig och musklerna behöver proteiner för att byggas upp igen.  

5. Förbättrar matsmältning, minskar stress och hjälper dig att må bra

Rå kakao är rikt på kalcium, järn, magnesium och innehåller olika enzymer som är bra för matsmältning och ämnesomsättning.  Den kan öka kroppens nivåer av ”må-bra-hormonerna” serotonin och dopamin vilket kan göra dig gladare och mindre stressad.